top of page
content people uden blink2.png
Burger_Black.png

Spis din hjerne i topform

Vi propper os med chiafrø, blåbær, chinoa, hørfrøolie, yoghurt med probiotika osv. for at holde os unge, smukke, raske og stærke. Funktionelle fødevarer – både den naturlige slags og de fødevarer, der tilføres vitaminer, bakterier mv – er blevet hverdag for mange. Men hvordan er det egentlig … kan man spise og drikke sig til en hurtigere hjerne og en yngre krop?


Den gode nyhed er, at du faktisk kan booste din hjernes formåen ved at spise og drikke smartere.


Koffein

Der findes ikke en mirakelpille, der kan gøre dig klogere. Men bestemte stoffer – som koffein – kan give dig energi og hjælpe koncentrationen på vej. Koffein finder du i dejlige ting som kaffe, te, chokolade og energidrikke. Hvis du holder dit koffein-indtag lavt det meste af tiden, kan du få et mentalt kick af at drikke en stærk kop kaffe. Men det er desværre kun effektivt i kort tid.


Sukker får dig op på mærkerne

Din hjerne elsker sukker – det er faktisk hjernes foretrukne brændstof. Og her taler vi ikke om hvidt sukker. Nej det er glukose, som kroppen danner af det sukker og de kulhydrater, du indtager. Derfor kan et glas frugtjuice booste din hjernes energi og evne til at fungere på den korte bane


Spis morgenmad og husk bedre

Glemmer du ofte morgenmaden? Det er ikke godt for din hjerne. Studier viser, at det forbedre vores korttidshukommelse og opmærksomhed, når vi spiser morgenmad. Studerende, der spiser morgenmad, klarer sig simpelthen bedre end dem, der springer morgenmåltidet over. Fuldkorn, mejeriprodukter og frugt står øverst på listen over forskernes foretrukne hjernemad. Du skal dog ikke gå helt bananas. For meget morgenmad har vist sig at ødelægge koncentrationen.



Spis fisk – det er hjernemad

Hvis der er noget, der er godt for hjernen – både på den korte og lange bane – så er det fisk. Omega-3 fedtsyrer, som fede fisk er rige på, er afgørende for din hjernes sundhed. De sunde fedtstoffer gør underværker for hjernen: En diæt med meget fisk nedsætter risikoen for demens og hjertekarsygdomme. Den sinker aldring. Og meget tyder på, at omega-3 er med til at vedligeholde vores hukommelse, når vi bliver ældre. Det gælder om at spise fisk 2-3 gange om ugen.



Spis chokolade og nødder hver eneste dag

Nødder og kerner er gode kilder til E-vitamin, der i en række studier sættes i sammenhæng med mindre kognitivt forfald i forbindelse med alder. Mørk chokolade indeholder desuden flere gode antioxidanter – og indeholder som tidligere nævn koffein. Spis gerne nødder, kerner og chokolade dagligt – men husk på, at de indeholder mange kalorier.



Avocado og fuldkorn er gode for hjernens blodomløb

Alle kroppens organer er afhængige af et godt blodomløb – og særligt hjertet og hjernen. Hvis du husker at spise masser af fuldkorn og avocadoer nedsætter du risikoen for hjertesygdom og forhøjet kolesterol.



Blåbær er superfood

En række forsøg med dyr viser, at blåbær kan hjælpe med at beskytte hjernen fra de skader, der kommer fra frie radikaler. Og hjælpe med at forebygge demens. Studier viser, at en kost rig på blåbær forbedrer både indlæringen og muskelfunktionen hos gamle rotter –  ja, faktisk var disse rotter mentalt som unge rotter.


Sund mad – ikke bare for livviddens skyld

Det er en gammel traver – men den er sand. Hvis du spiser usundt, så går det ud over din koncentrationsevne. Spiser du for lidt eller for meget, så er det også skidt. Gør det bedste for din hjerne: Spis en sund og varieret kost.



Vitaminer, mineraler og tilskud?

Butikkerne bugner med kosttilskud, der bryster sig af at gøre dig sundere. Og selvom der er noget om snakken, når det gælder B-, C-, E-vitamin, beta-caroten og magnesium, så er sandheden, at kosttilskud kun virker, hvis du mangler dem i din kost.

Så tal med din læge, inden du køber dig fattig i kosttilskud – de er måske slet ikke nødvendige for dig.




Forbered din hjerne så godt som muligt

Har du brug for at være virkelig skarp? Så skal du begynde dagen med et glas ægte frugtjuice, et stykke fuldkornsbrød med laks og en kop kaffe. Og så skal du sørge for at sove godt og rigeligt, få nok vand at drikke, dyrke regelmæssig motion og meditere for at blive bedre til at fokusere og slappe af.

(Kilde: WEBMD et al.)

bottom of page