top of page
content people uden blink2.png
Burger_Black.png

Drikker du også plastik?

Er du en af dem, der i sundhedens og velværens navn ynder at drikke kildevand fra plastikflasker i løbet af dagen?


Så skal du måske til at overveje din vane – for det er tilsyneladende ikke kun vand, du får ind i kroppen, når du nedsvælger væsken.


I hvert fald har amerikanske forskere ifølge Forbes.com konkluderet, at 93% af 259 undersøgte vandflasker indeholdt små stykker plastikfibre. Mikroplastik, der ender i kroppen på den, der drikker vandet.


Forskerne undersøgte kildevand fra i alt 11 forskellige producenter fra ni lande på foranledning af amerikanske Orb Media.


Blot 17 af de i alt 259 testede flasker med vand indeholdt ingen plastikstykker.

I gennemsnit indeholdt hver liter 325 stykker mikroplastik – som fordelte sig over polypropylen, nylon og polyethylenterephthalat. En enkelt af de testede – Nestlé Pure Life – indeholdt flere end 10.000 stykker mikroplastik. Der blev ifølge Forbes.com også fundet store mængder i flaskevand fra Bisleri (5,230), Gerolsteiner (5,160) og Aqua (4,713).


Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er der ingen der ved, om det er farligt for menneskers sundhed at spise eller drikke mikroplastik. Men sundhedsmyndigheder verden over er bekymrede. For der er heller ingen beviser for det modsatte.

WHO har i forbindelse med Orb Medias undersøgelse erklæret, at organisationen nu gennemgår forskningen af risici for mennesker igen.
Det frygter forskerne:

  • Når fisk eller andre organisme æder platikstykkerne, kan de genere kroppen, så der f.eks.  opstår betændelse.

  • Når en fisk fylder maven med plastik, føler den sig mæt. Men den får ingen næring. På den måde kan fisken dø af sult, fordi den føler sig mæt af plastik.

  • Forskerne frygter, at der frigives kemikalier fra mikroplasten, når dyr og organismer æder plastikken. Det kan give forgiftninger.

  • Forskerne frygter også, at de bittesmå plastikstykker kan finde kemiske stoffer fra miljøet til sig. Og på den måde vil dyr og organismer, der æder plastikken, blive udsat for skadelige kemikalier, som i første omgang slet ikke findes i plastik.

Kilde: Miljøstyrelsen.

Commentaires


bottom of page